Jan van schijndel     +31(0)6 415 29 366

ELEKTRISCHE FIETSCURSUS (E-FIETS)

(scootmobiel vragenlijst)

ELEKTRISCHE FIETS (E-fiets) gemeente Asten.
Op donderdag 30 mei 2019 (Hemelvaartsdag) zullen 17 senioren meedoen met de 1e E-fietscursus in Asten. Later meer info hierover.

ELEKTRISCHE FIETSCURSUS (E-fiets) gemeente Laarbeek.
Op zaterdag 7 juli 2018 verzamelen 18 enthousiaste 50-plussers zich in café "Bij van Dijk" in Aarle-Rixtel (gemeente Laarbeek) voor deelname aan de elektrische fietscursus (E-fiets). Om 09.30 uur wordt iedereen hartelijk welkom geheten en onder het genot van een kopje koffie en een goed stuk vlaai is er tijd om met elkaar nader kennis te maken. Al direct worden er allerlei fietsverhalen verteld. Het ochtendprogramma wordt door Jan van Schijndel (verkeerskundige) en Joost Bukkems (fysiotherapeut) ingeleid met een korte presentatie. Jan vertelt iets over verkeer (veilig fietsen) in relatie tot WEG, VOERTUIG, MENS. En vooral dat laatste aspect de MENS daar gaan we ons voornamelijk op richten. Want iedere deelnemer aan de E-fiets cursus willen we meegeven dat ze ook kwetsbaar zijn in het verkeer. Oudere fietsers zijn zich vaak niet bewust van het risico of vinden het vervelend om beperkingen te bespreken. Door de openheid van de groep en hun eigen (ongelukkige) fietservaringen hebben we zeker wat ogen geopend. Ook door fysieke (kracht)metingen door fysiotherapeut Joost worden beperkingen inzichtelijk gemaakt. Meten is weten en daarom vinden er drie oefeningen plaats:

- Hoe stevig heb ik mijn stuur in mijn hand? (knijpkracht)
- Hoe goed kan ik nog trappen? (beenkracht)
- Hoe soepel kan ik nog over mijn schouder kijken? (nekdraaiing).
Terwijl iedereen de oefeningen doet bij Joost vertellen andere deelnemers om beurt allerlei ervaringen (valpartijen) die ze hebben meegemaakt op hun fiets. Zo maar even twee voorbeelden:
> "Mijn man zei: over die brug kan jij ook gemakkelijk fietsen; geen probleem. Echter halverwege ontbrak de kracht om door te fietsen en kwam de vrouw plotsklaps tot stilstand -fiets loopt stukje achteruit- en resulteert in valpartij" - volgende keer toch maar doen wat je denkt zelf te kunnen. Beoordeel zelf de situatie en ga niet boven eigen kunnen risico's nemen.
> "Fietstassen zijn best gemakkelijk vertelt een mevrouw, maar dan moet je ze niet te vol laden met allerlei aanbiedingen bij een winkel en dan huiswaarts fietsen. En tot overmaat van ramp blijf ik op de fietsroute naar huis met mijn brede fietstassen ook nog eens haken aan zo'n rotpaaltje. Boem en daar lag ik". Tja, met een E-fiets wordt het gemakkelijker om nog meer spullen te vervoeren (trapt toch lekker licht), maar bij stilstand kun je wel in de problemen komen.

Met alle kennis en verhalen gaan we allemaal eenvoudige fietsoefeningen doen op de eigen E-fiets of een huurfiets. Hoe is het gesteld met ieders balans, fietsvaardigheden en voelt iedereen zich wel echt veilig. Leuk en tevens opmerkelijk was dat iedereen zijn eigen fiets nog niet eens goed kende. Met welke handrem bedien ik het achterwiel? Iedereen was zich er wel van bewust dat je eerst de achterrem moet gebruiken als je wil afstappen - maar moet ik dan links of rechts de handrem inknijpen bij mijn fiets?

Na gedane arbeid even genieten van een heerlijke lunch en klaar maken voor een kleine fietstocht (ca. 6 km) rondom de kerk van Aarle-Rixtel. Tijdens deze tocht wordt bij een achttal verkeerssituaties stilgestaan. Voor de meesten geen onbekende plekken omdat ze hier wel vaker fietsen. Aan de deelnemers wordt gevraagd hoe zij tegen deze situaties aankijken en hoe zij hier normaliter handelen op hun E-fiets. Ervaringen worden gedeeld en een "oh ja, daar zit wel wat in", hoor je dan wel eens vanuit de groep. Uit de vele reacties blijkt dat situaties toch niet altijd zo vanzelfsprekend zijn. Een belangrijk algemeen punt wat extra onder de aandacht is gebracht betreft het fietsen in groepen. Dames en heren houd afstand, fiets niet boven je eigen kunnen en neem de tijd bij het oversteken. Je bepaalt zelf wat veilig voor je is.

Gelukkig anticipeerde iedereen heel goed bij Hoog Strijp. Toen loeiende sirenes onze kant op kwamen stapte iedereen mooi af en gaf ruimte aan de hulpdiensten. Oude gewoontes komen soms goed van pas, maar er valt nog altijd iets te leren. Om 14.30 uur arriveerden wij met de groep veilig op het terras "Bij van Dijk" waar de dag wordt geëvalueerd onder het genot van een laatste drankje . Met de woorden van enkele deelnemers "Ja zeker de moeite waard en toch weer wijzer geworden" kunnen we terugkijken op een heel geslaagde E-fietscursus.

En dan met toestemming van alle deelnemers ook maar wat beeldmateriaal vastgelegd . Blijf allen nog lekker lang, gezond en veilig fietsen. De dag erna kwamen er ook een paar spontane reacties op ons kantoor binnen. Geweldig toch! Publiceren van deze reactie vonden deze mensen ook prima. Zo leer je van elkaar.

ENKELE SPONTANE REACTIES VAN DEELNEMERS
Koosje Tilborghs schreef:

Goede morgen Jan, Hartelijk dank voor de leerzame cursusdag met de zeer duidelijke uitleg en de test door de fysiotherapeut. In een woord is het een geweldige leerzame dag geweest, ik had het niet willen missen! Doordat ik op een leenfiets kon ervaren wat het is om met een e-bike te fietsen en daarna het gesprek met jouw vrouw, durf ik het aan om over te stappen van gewone fiets naar een e-bike!

Door alle negatieve berichten had ik voor mezelf de e-bike afgezworen. Mijn inziens zou het volgen van deze cursus verplicht moeten worden gesteld voordat iemand een e-bike zou mogen berijden of kopen.

Met vriendelijke groet,
Koosje Tilborghs

Ria Bekkers schreef:

Bedankt Jan voor het hele leuke verslag en de mooie foto's. Je hebt er echt werk van gemaakt, super

Groetjes,
Ria Bekkers

Ton van de Kam schreef:

Dank je wel Jan voor deze "cursus". Ook de fysiotherapeut en jouw vrouw voor de testjes en het inzicht wat verhelderend werkt. Laat vele mensen van jullie kennis profiteren en de gemeentes hun best te laten doen om dit te regelen. Men moet niet denken: "oh, dat heb ik niet nodig" want je staat er zelf niet bij stil hoe vlug je iets verkeerd inschat en wat de beste combinatie is om je e-bike te gebruiken.

Vriendelijke groet,
Ton van de Kam